Home office

HOME OFFICE

Hundratusentals svenskar har under pandemin flyttat hem sina arbetsplatser och hamnat med hemmakontor i barnrum, i källare, på vind och i husbilar. Lösningarna för att snabbt ordna sig en fungerande arbetsplats har varit kreativa och en spegling av den tid vi just nu lever i. Hemmajobbet har också inneburit en av de största förändringarna i svenskt arbetsliv i modern tid.

 Hur ser det egentligen ut när vi jobbar hemifrån under pandemin?

Hur kreativa har vi varit och hur har det påverkat vår arbetssituation och sociala kontakter när jobbet flyttade hem ?

Bildreportaget har hittills publicerats i flera dagstidningar, magasin och prisats som Årets bästa vardagslivsreportage i tävligen Årets Bild.

Hemmakontorsdokumentation kommer att ges ut som bok under höst 2021.

Ett urval av publiceringarna finns nedan.

 

REPORTAGET UTNÄMNT TILL ÅRETS VARDAGSLIVSREPORTAGE 2021

 

FOTOGRAFISK TIDSKRIFT

GÖTEBORGS-POSTEN TVÅ DAGAR

SKÅNSKA DAGBLADET
SVD NÄRINGSLIV

https://www.svd.se/kollegan-undrade-om-vi-satt-i-samma-sang

Magasinet Flervärden
 
Magasinet Arkitektur

 

Fler kreativa kontorslösningar.

 

Jessica Håkansson och Jonas Larsson, lärare. Kattställning och fåtölj.

Jessica: “Jag provade runt lite olika platser i hemmet. På kattställningen kan jag stå och skriva trots att min man har lektioner på andra sidan sängen. Det var en bra höjd. Sen var det ju en bonus att det fanns så många brickor där man kunde ställa saker. Jag har min kalender här, min mapp här, anteckningsblock här och en hylla för kaffe. Ibland kommer katterna in i mötena. Ibland går de över tangentbordet och börjar skriva .”

Jonas: “Vi har byggt igen sidan på våningssängen där har jag fäst fyra små whiteboardtavlor på sängväggen med häftmassa. Det blev som en liten tavla. Då vrider jag bara skärmen mot den så kan jag göra mattelösningarna på den istället för att filma mig själv.  Ibland slarvar jag bort trasan som jag torkar whiteboarden med och då har jag fått några kommenterar från eleverna ”torka med katten!”

 

Lisa Kjellberg, gymnasielärare. Strykbräda med vinlåda

”Jag satt ganska länge på de hemska pinnstolarna i köket men min rygg morrade mer och mer för varje vecka som gick. Efter någon vecka kom jag på den här lösningen.

Det var ju egentligen för lågt men jag har byggt upp med en vinlåda. Själva strykbrädan är från 70-talet men överdragen är nog från 90-talet.Jag har ett vagt minne av att min ex-man gav mig överdraget i julklapp så du förstår varför han är min ex-man, vem fasen vill ha ett strykbrädeöverdrag ? Dessutom stryker jag nästan aldrig. Men nu har den äntligen fått en funktion efter att samlat damm i flera år.

Det funkar att undervisa så här men undervisning handlar ju om kontakt och det här tar fruktansvärt mycket längre tid. Man missar det spontana, de små samtalen med eleverna, och gafflandet med alla kollegorna.”

Emma Svensson, fotograf. Husbilen

”Jag insåg ganska tidigt att Corona skulle påverka oss. Jag jobbar ju med att fotografera event och de flesta ställdes in så jag tänkte ”Oh shit, Det här kommer bli dåligt”.

Jag flyttade in till ett mindre kontor i Stockholm men pga att jag reser mycket så har jag nu sagt upp även det och sedan dess har husbilen varit mitt enda kontor. Min kontorshyra är numera mitt lån på husbilen. Jag har fått lösa det mesta från husbilen och den är full av konstiga prylar nu. Nackdelen är ju att man ofta har mycket prylar att ladda så jag har fått skaffa en skitstor powerbank.  Fördelen är att man kan åka vart man vill. Jag bara sätter mig i sängen, öppnar dörrarna, och njuter av miljön. Det negativa är väl att det inte är så ergonomiskt. ”

 

Erik Adlers, Mjukvaruingenjör. Källaren.

”Praktiskt nog är det både kontor och lite bunkringskällare kan man säga. Man ser ju här på hyllorna vad vi tydligen tycker är viktigt, pasta, knäckebröd och chips tydligen. Tvättmedel. Och toapapper. Jag fick ju inte upp skärmen i rätt höjd på det här skrivbordet så jag tog vad jag hittade här i källaren, en låda krossade tomater. Det blev inte så dumt.

Efter lunchen idag var jag jävligt hungrig och sneglade lite på chipsen, men här nere känns det lite annorlunda, man kan ju inte gå och nalla lika lätt i obrutna chipspåsar som man kan göra i lägenheten.”

 

Johan Bävman, Fotograf. Barnrummet.

”Jag fick bunkra in mig i min son Viggos rum. Han har en hög barnstol, den är skön att sitta på men det är lite svårt att få in knäna under bordet. Det är ju anpassat för en 8-åring.  Här är också något Legotorn. Det är något slags Minecraft Legoprojekt tror jag. Jag vågar inte flytta det. Lite jordglobar, teckningar, och skateboardsaker finns här också. Men jag har ett roligt frilanskontor så detta påminner faktiskt lite om min vanliga arbetsplats och det är ju lite uppiggande.”


Emma Leyman, digital producent. Syrummet.

”Jag sitter och jobbar i mitt syrum där jag annars brukar sitta och sy kläder. Jag skulle säga att det enda positiva är att det är nära till jobbet men i övrigt känns det ensamt. Om Folkhälsomyndigheten förlänger det här med hemmajobb så vet jag inte vad jag gör. Kanske flyttar jag till Österlen . Eller nej, kanske inte ändå, det är nog mest saknaden av mina kollegor som spelar in, det är riktigt tråkigt utan dem.”

Isa Hardemo, UX-designer. Trädgården.
”Vi fick slå till och köpa en parasoll och borra hål i bordet så jag kunde skymma solen när jag sitter ute.
När jag är färdig för dagen så lägger jag min dator och mitt block här i fågelburen så jag kan bära in allt när jag jobbat färdig. Fågelburen är min motsvarighet till jobbväska just nu. Jag har lite kaffe här och det ett matskydd som jag måste sätta över tallriken. Annars är det helt omöjligt att ha någon mat här ute. Skatorna tar det direkt om jag går in och går på toa. ”